Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
SPIRE er en ny pris som skal løfte midt-norske entreprenører innen mat og drikke. Det er med glede vi kan kåre Inderøy 64° Nord som aller første vinner.
Fem lokale mat– og drikkeprodusenter var nominert til gründerprisen SPIRE. Juryen vurderte kandidatene etter evnen til å realisere nye ideer, bærekraft og samfunnsansvar, skalerbarhet, merkevarebygging og innovasjonsgrad.
Juryen har valgt å gi den første Gründerprisen SPIRE til Inderøy 64° Nord, som er verdens nordligste produsent av sennep og rapsolje. Bedriften har lagt ned en betydelig investering i produksjonsanlegg, og har utviklet sin egen verdikjede for disse to produktene. Hele prosessen, fra råvare til foredlet produkt for salg, skjer på gården. Dette bidrar til lavt klimaavtrykk og høy lokal verdiskaping, lite svinn og redusert transport. Inderøy 64° Nord Sennep og Rapsolje er laget med naturlige råvarer, helt uten tilsetningsstoffer. Med dette utvikler Inderøy 64° Nord produktkategorien både i kvalitet og verdi.
Vi vil med denne prisen hedre Inderøy 64° Nord for den betydelige innsatsen bedriften har lagt ned gjennom etableringen av sin unike produksjon på våre breddegrader. Det er innovasjon og bærekraft i praksis, sier juryleder Anja Gotvasli i SpareBank 1 SMN.
Prisen deles ut for første gang i 2025, og da under åpningen av Trøndersk Matfestival torsdag 31.juli.
Premien er på 100.000 kroner finansiert av samfunnsutbytte fra SpareBank 1 SMN, og vinneren vil bli fulgt opp av innovasjonsselskapet T:lab i Steinkjer.
Gjennom den nye gründerprisen SPIRE ønsker SpareBank 1 SMN og Oi! Trøndersk Mat og Drikke å løfte frem lokale mat- og drikkegründere, som med innsats og nytenkning skaper levedyktige virksomheter i regionen. Prisen gis til bedrifter som omstiller tradisjonelle og nye ideer til levedyktige virksomheter. Dette er entreprenører som bygger bærekraftige konsepter og som bidrar til både lokal verdiskaping, og utviklingen av Trøndelags sterke mat- og drikkekultur.
- Trøndelag har mange dyktige entreprenører innen lokalprodusert mat og drikke. Det er kostnadskrevende å være gründer, og vi er glade for at vår samarbeidspartner SpareBank 1 SMN bidrar til å gi vinneren mer fart på den videre veien, sier daglig leder Aslaug Rustad i Oi!
Juryen har bestått av banksjef Anja Gotvasli i SpareBank 1 SMN (leder), daglig leder Thor Richard Isaksen i 6AM, daglig leder Håvard Belbo i T:lab og daglig leder Aslaug Rustad i Oi!