Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
En urolig verden med krig og tollmurer gjør at vi må produsere mer av maten vi spiser. Selvforsyninga skal opp til minimum 50% innen 2030 sier totalberedskapskommisjonen. Hvordan klarer vi dette?
Vi har tre sjangere for dagen. «Myte», «Rent Konkret» og «Debatt»:Myte: På 5 minutt skal vi avlive eller en bekrefte flere myter vi har om mat. Rent Konkret: Kan 10 minutter gi oss klare svar på om en problemstilling er mulig?Debatt: Nasjonale og lokale politikere diskuterer veien til målet
Dato: Onsdag 30. juli, kl. 10.00-16.00 (registrering fra kl. 09.00)Sted: Britannia, Trondheim
KJØP BILLETTER HEROi! Matseminar arrangeres dagen før Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen åpner
2 x 20 år med lidenskap for lokalmat – en kveld du ikke vil gå glipp av!
I 2025 fyller både Trøndersk Matfestival og To Rom og Kjøkken 20 år – og det feirer vi med stil! Dagen før matfestivalen sparkes i gang, inviterer vi til en spektakulær jubileumskveld spekket med smaker, historier og ekte matglede.
Billetter KUN CHEFS DINNER
Kl. 09:00-10:00 Ankomst Britannia Hotel, registrering og kaffe
Kl. 10:00-11:00 Seminarstart - Velkommen til Oi! Matseminar 2025
Konferansier Nils Heldal ønsker velkommen til Oi! Matseminar 2025 sammen med Tomas Iver Hallem (Trøndelag Fylkeskommune), Kari Frøseth (Bondelaget), Kristian Digre (Nor-Fishing), Odd Arne Bratland (Trøndelag Fylkeskommune) og Aslaug Rustad (Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS).
Kl. 10:20-11:00 Myter
Randi Nygård Grantvedt (Regionsjef Sjømat Norge), Heidi Josten Skreden (TINE SA), Kristin Børresen (Graminor), Erik Hognes (INAQ) og Anne Mette Johnsen (Stiftelsen Norsk Mat) tar dere gjennom en rekke myter om mat; om fisk, melk, bønner og sunn mat. Det hele avsluttes med en Kahoot.
Kl. 11:00-11:30 Rent Konkret
Norges Bondelag tar dere med i en samtale om det norske matsystemet. Her blir dere kjent med pillarene i det norske matsystemet, slik som toll, importvern, mottak, forsyningsplikt, jordbruksoppgjøret mm.
Kl. 11:30-12:30 Lunsjpause
Kl. 12:30-13:00 Rent Konkret
Hva må skje med matproduksjonen for at vi skal nå 50%? NLR Midt
Hva krever det av forbrukerne for å nå 50%? Eirin Bar (Institutt for Bioteknologi og Matvitenskap, NTNU)
Hva krever det av sjømatprodusentene for å nå 50%? Peder Weidemann Egseth, Stiftelsen Nor-Fishing/Tinde Advise
Kl. 13:00-13:00 Debatt
Det norske matsystemet – en forutsetning eller et hinder for å nå 50% selvforsyning? Hvordan får vi inn sjømat?
Hvorfor har ikke sjømaten verken et opplysningskontor eller et verdiskapingsprogram for lokalprodusert fiskeprodukt? Er dette årsaken til sjømatkonsumet går ned? Hvem kan ta ansvar for dette? Kristin Strømskag (H), Frøya og Amund Hellesø (Ap), Nærøysund
Kl. 13:40-14:10 Pause
Kl. 14:10-14:50 Debatt
Med mat skal landet forsvares. Bjørn Arild Gram og "debattant kommer"
Slik skal vi klare en selvforsyningsgrad på over 50%. Listekandidater til Stortinget: Maren Grøtte (Sp), Trond Giske (Ap), Pål Sæther Eiden (H), Lars Haltbrekken (SV), Oda Indgård (MDG), Majen Sævik (KrF), Jens Fredrik Skjelstad (V), Lill Harriett Sandaune (FrP).
Kl. 14:50-14:50 Oppsummering av Debatten og Politisk Analyse
Tone Sofie Aglen og Nils Heldal
Kl. 15:00-15:15 Signering av Trøndersk Matmanifest
15:15 Avslutning Oi! Matseminar 2025
19:00 Chef's Dinner hos To Rom og Kjøkken
Nils Kristen Sandtrøen (AP) er landbruks- og matminister.
Tomas Iver Hallem (SP) er fylkesordfører i Trøndelag.
Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune, Leder for Nettverk Fjord- og kystkommuner og Leder for Trøndelag Arbeiderparti.
Ordfører for Høyre på Frøya siden 2019.
—Jeg er stolt av å være ordfører i en kommune hvor stort sett alt vi gjør dreier seg om mat og matproduksjon. Vi er store på lakseoppdrett, fiskeri og villsau og er hjemkommunen til alt fra store børsnotaterte oppdrettsselskap til små prisvinnende lokalmatprodusenter. Jeg brenner for å vise bredden i Trøndelag som matregion.
Randi har jobbet innenfor havbruk i over 25 år, og er siden 2021 ansatt som regionsjef i Sjømat Norge for havbruk Midt (Trøndelag og Møre og Romsdal). Hun har en akademisk bakgrunn med en Dr.grad i biologi.
Hun er oppvokst på et sauebruk i Heidal, utdannet etolog og sivilagronom, og har sju års erfaring fra Tine Rådgivning og Forskning. Nå jobber hun i implementeringsprosjektet MetanHUB, der landbruket selv utvikler forskningsbaserte og biologisk forankrede løsninger for å redusere metanutslipp fra drøvtyggere gjennom fôring. Målet er varige og kostnadseffektive tiltak, og å formidle kunnskapen på en enkel og forståelig måte.
Kristin Børresen er administrerende direktør i Graminor - Norges eneste selskap som driver med utvikling av plantesorter til norsk matproduksjon. Kristin er utdannet ved NMBU og har tidligere jobbet i Yara og Geno Global med henholdsvis eksport av gjødsel og oksesæd. Kristin har vært medlem av Bioteknologirådet og er Norges representant i det internasjonale rådgivende panelet for Svalbard Globale Frøhvelv.
Eirin Marie Skjøndal Bar har en mastergrad i maskinteknikk fra NTNU med fokus på produktutvikling og industriell økologi og en doktorgrad innen bærekraftig og lønnsom prosessering innen akvakultur. Hun er ansatt ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU og forsker på bærekraftig matproduksjonssystemer og hygienisk design med mål om å forbedre ressursbruk og begrense negativ miljøpåvirkning.
Første nestleder i Senterpartiet og tidligere Forsvarsminister kommer for å delta i debatten "Med mat skal landet forsvares". Gram er også førstekandidat for Senterpartiet i Nord-Trøndelag.
Oda Indgård er kandidat for MDG i Nord-Trøndelag.
Pål Sæther Eiden er kandidat for Høyre i Nord-Trøndelag.
Kristian Digre er CEO i Stiftelsen Nor-Fishing. Har en bred bakgrunn fra salg, ledelse og gründervirksomhet innen store arrangementer, lokal mat og drikke, restaurant, IT, næringsutvikling og servicetjenester.
Daglig leder i Oi!.
Oi! sin visjon er å skape «mersmak og merverdi» for Trøndelag som matregion, produsenter og samarbeidspartnere. Utstillere på Trøndersk Matfestival skal få landets beste salgsarena for sine produkt og matopplevelser.
Nils har lang erfaring som journalist og som konsulent/leder i kommunikasjonsbransjen.